Bryndza a recepty z bryndze

emko ~ 7. máj 2022 - 8:49

Bryndza je náš slovenský národný poklad. O tom snáď nie je pochýb. Je neuveriteľne zdravá a má pre naše telo mnoho benefitov. Je ľahko stráviteľná, obsahuje veľa bielkovín a prírodných probiotických látok. Tiež nezanedbateľné množstvo vápniku a fosforu. Významne podporuje náš imunitný systém a pomáha znižovať cholesterol a cukor v krvi.

Ale teraz k receptom a ako bryndzu využiť v kuchyni. Vraví sa, že najlepšia bryndza je májová, prípadne letná. A verte, že okrem klasických bryndzových halušiek, sa dá z bryndze vymyslieť ešte oveľa viac :)

Jeden z najjednoduchších receptov je nátierka z bryndze, masla a cibuľky na čerstvom pečive - výborné raňajky. Zmäknuté maslo vymiešame do peny s bryndzou, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a ozdobíme pažítkou. 

Ďalej sú vyborné slané koláče s bryndzou. Tie sa výborne hodia, keď príde návšteva, k pivko alebo vínku. Môžu to byť bryndzové koláče z obyčajného kysnutého cesta.

Alebo bryndzové pagáče. Tie sú po upečení v strede vláčne a jemné, no zvrchu krásne chrumkavé

Hneď po bryndzových haluškách sú hádam najznámejšie bryndzové pirohy. Je s nimi možno trochu väčšia piplačka, ale na to máme deti, že áno :) S kyslou smotanou a chrumkavou slaninkou toto skvelé jedlo za námahu stojí. Kam sa hrabú taliani a ich ravioli :)

No a nakoniec jeden echt letný recept. A to v čase, keď vám každý sused ponúka cuketu, lebo sa urodilo priveľa a už neviete, čo s cuketami robiť. Takže malá improvizácia a letné cuketové halušky s bryndzou sú na svete :)

Nezabudni sa s článkom podeliť aj s ostatnými, podporíš tým moju prácu. Ďakujem!
Ďalšie články
Som zástankyňou toho, že kuchyňa by nemala byť preplnená vecami, ktoré slúžia len ako pracholapky. Keď už niečo kupovať, tak nech je to…
Keď zažijeme ťažké obdobie, často si povieme: „To prejde, nechám to všetko za sebou.“ Ale nie vždy to tak funguje. Niekedy sa tie veci,…

Zdielaj