múka špaldová hladká

múka špaldová hladká

Špalda je druhom rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Neskôr ustúpila šľachtenej pšenici, která vykazovala vyššie výnosy. V současnosti je špalda považovaná za zdravšiu alternatívu šľachtenej pšenice, s vyšším podielom minerálnych látok a bielkovín. Vzhľadom k svojej minimálnej reakcii na hnojenie umelými hnojivami, značnej odolnosti proti škodcom, chorobám a nepriazni počasia je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickom (organickom) poľnohospodárstve. Moderná medicína špalde pripisuje pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému. Zároveň je špalda ľahko stráviteľná a pre alergických jedincov má oveľa nižšiu toxicitu. Preto ju môžu ľudia s alergiou na pšenicu použiť ako náhradu pšenice. Nesmieme ale zamieňať alergiu na pšenicu s celiakiou. Špalda nie je bezlepková, nie je tedy vhodná pre bezlepkovú diétu.

Zdroje:

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%A1enice_%C5%A1palda

Špaldová múka je moja najobľúbenejšia a používam ju vlastne už skoro všade namiesto hladkej pšeničnej. Do palaciniek, polievok, koláčov…

Tieto kvietky - koláčiky sú podobné ako linecké. Cesto je…

Ak máte radi tvarohové buchty, tak tento koláčik si zamilujete. Je síce z kysnutého cesta, ale je jednoduchý a…

Focaccia je skvelý taliansky chlebík. Môžeme si ho rôzne dochutiť bylinkami, syrom, olivami. Hodí sa výborne k vínku, k polievkam,…

Recept, ktorý stojí za vyskúšanie. Recept, ktorý si zamilujete :)

Je to zdravšia, odľahčná varianta…

Veľmi rýchlo pripravené čerstvé pečivo. Cesta sa netreba báť, pretože sa s ním krásne pracuje a vydarí sa aj začiatočníkom. Do hodiny je…

Pohánkové placky sú jednoduuché, zdravé a chutné. Pohánka obsahuje rutín (vitamín P), ktorý podporuje vstrebávanie vitamínu C a pôsobí…

Torta je krásne šťavnatá a vďaka mäkšej poleve sa aj dobre krája.
Torta nie je príliš sladká a hlavnou surovinou je červená repa…

Veľmi variabilný recept na ovsené sušienky. Sú jednoduché a hlavne ich príprava nezaberie skoro žiaden čas. Zato chuť je výborná a…

Zdravšia verzia klasických koláčov. Cesto je výborné, koláč šťavnatý, nie príliš sladký a na prvý pohľad je k nerozoznaniu od obľúbených…

Zdravšia verzia klasických koláčov. Cesto je výborné, koláč šťavnatý, nie príliš sladký a na prvý pohľad je k nerozoznaniu od obľúbených…

Podarilo sa mi kúpiť na trhu čerstvú, ešte v to ráno natrhanú špargľu. No a s tým, čo kupuje človek v supermarketoch, sa nedá porovnať.…

Francúzske bagety, domáce chrumkavé bagety? Nevedela som ako tento recept nazvať ;) Každopádne už dlhšie experimentujem a týmto chcem…

Dve malé deti a času pramálo, poznáte to... Kúpila som si k vianociam muffinkové formičky a dnes som ich pokrstila ultra-rýchlym a…

Piškóty idú u nás doma na dračku! Preto uz dlhšie skúšam vylepšiť čo najviac domáci piškótový recept. Aby s tým nebolo až tak veľa…